Párik bocianov bielych si chystá v Tatrách najvyššie položené hniezdo

11.06.2007 Poprad

Tatranská Lomnica 11. júna (TASR) - Nevedno, či párik bocianov bielych, ktorý si stavia hniezdo na komíne hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, sa usiluje o zápis do Guinessovej knihy rekordov. Podľa všetkého ide o najvyššie ...
Na rozdiel od bociana čierneho, ktorý sa síce vzácne, ale predsa len vyskytuje vo Vysokých Tatrách, \"bocianovi bielemu vyhovujú otvorené biotopy, najmä lúky. Lesné prostredie mu nie veľmi vyhovuje. Keďže pri kalamite padol les na obrovskej ploche, otvorili sa mu možnosti z hľadiska potravy i bezpečnosti. Biotop mu začína viac vyhovovať, \" uviedol pre TASR zoológ Štátnych lesov TANAPu Jozef Kováč.
Spresnil, že prelety bocianov ponad tatranské osady zaznamenali aj v predchádzajúcich rokoch, ale hniezdiaci pár na komíne schátraného hotela je raritou. Má odtiaľ dobrý výhľad, a teda sa cíti bezpečne.
Či sa bociany biele skutočne zahniezdia v centre Tatranskej Lomnice a privedú na svet mláďatá, ukáže čas. A to, či sa v budúcich rokoch do hniezda vrátia, bude záležať najmä na dostatku potravy, ich pocitu bezpečia a na tom, ako rýchlo výhľady zaplní nový les.
 

Vyberte región